Servicii consulare. Vize

Înscrierea / Transcrierea actelor de stare civilă emise de autorităţile canadiene în registrele de stare civilă româneşti

În conformitate cu prevederile art.42 alin. (2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, introdus prin Legea nr. 94/2004, "Cetățenii români aflați în străinătate pot solicita ÎNSCRIEREA în registrele de stare civilă române, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autoritățile străine, care îi privesc, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost facută în prealabil la autoritatea din statul în care aceștia se află”.

ÎNSCRIEREA este echivalentul TRANSCRIERII din țară. Începând cu data de 01.01.2004, misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României le-au fost repartizate liste cu coduri numerice personale (C.N.P.) precalculate, în vederea înscrierii lor în actele de naștere întocmite și în certificatele eliberate în baza acestora. Prin urmare, pentru persoanele ale căror nașteri vor fi înregistrate/înscrise la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale României, în certificatele de naștere ce se vor elibera vor fi atribuite și înscrise coduri numerice personale.

Cererea de înscriere în registrele de stare civilă române se depune la misiunea diplomatică sau la oficiul consular de carieră al României din țara unde a fost făcută înregistrarea în prealabil.

În toate cazurile, în baza documentelor prezentate, dacă se va stabili că solicitantul este cetățean român și nu a mai solicitat transcrierea sau reconstituirea documentului în registrele de stare civilă române (coform declarației pe proprie răspundere), după verificarea și înregistrarea cererii, se va întocmi actul de stare civilă, iar originalul certificatului de stare civila, pe care se va efectua mențiunea că a fost ÎNSCRIS în registrele de stare civilă române, se va restitui solicitantului.

În actele și în certificatele de naștere întocmite pentru copiii născuți în străinătate, începând cu anul 2004, se va înscrie codul numeric personal (C.N.P.) din secvența de coduri repartizată pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiul consular de carieră al României.

La Ambasadă/Consulate vor fi ÎNSCRISE și certificatele de stare civilă ale cetățenilor români înregistrate la autoritățile canadiene, anterior intrării în vigoare a reglementărilor introduse de Legea nr. 94/2004.

 

În conformitate cu noi reglementări, comunicate de ministerul de externe canadian, autoritățile provinciale din Ontario și Manitoba, pot legaliza în numele ministerului de externe federal, certificatele canadiene de naștere, de căsătorie și de deces, emise de autoritățile locale din aceste provincii.

Datele de contact sunt:

 

ONTARIO

Ministry of Government and Consumer Services

Ontario Shared Services

Business Development and Services Branch

Official Documents Services

 

Adresa: 222 Jarvis Street, Main Floor, Toronto, ON M7A 0B6

Telefon: 416 325 8416

Fax: 416 325 8434

 

MANITOBA

Growth, Enterprises & Trade Companies Office

Commissioner for Oaths/Notary Public

 

Adresa: 1034-405 Broadway, Winnipeg, MB R3C 3L6

Telefon: 204 945 2654; Toll Free in Manitoba: 1-866 232 4249

Fax: 204 945 1459

Email: comforoath@gov.mb.ca

Lansarea „Ghidului alegătorului român în străinătate” în contextul alegerilor europarlamentare

19.04.2019

În contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la data de 26 mai 2019, Ministerul Afacerilor Externe lansează „Ghidul alegătorului român din…

Anunt important - Program de lucru cu publicul 26 aprilie - 22 mai 2019

17.04.2019

Vă informăm că în perioada 26 aprilie – 22 mai 2019, Secția Consulară va funcționa în regim de permanență, cu preluarea solicitărilor de…

Organizarea Programului de Tabere „ARC” 2019

15.04.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează cea de-a XI-a ediție a Programului de …