Servicii consulare. Vize

Înscrierea actelor de stare civilă emise de autorităţile canadiene în registrele de stare civilă româneşti

În conformitate cu prevederile art.42 alin. (2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, introdus prin Legea nr. 94/2004, "Cetățenii români aflați în străinătate pot solicita ÎNSCRIEREA în registrele de stare civilă române, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autoritățile străine, care îi privesc, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost facută în prealabil la autoritatea din statul în care aceștia se află”.

 ÎNSCRIEREA este echivalentul TRANSCRIERII din țară. Începând cu data de 01.01.2004, misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României le-au fost repartizate liste cu coduri numerice personale (C.N.P.) precalculate, în vederea înscrierii lor în actele de naștere întocmite și în certificatele eliberate în baza acestora. Prin urmare, pentru persoanele ale căror nașteri vor fi înregistrate/înscrise la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale României, în certificatele de naștere ce se vor elibera vor fi atribuite și înscrise coduri numerice personale.

 Cererea de înscriere în registrele de stare civilă române se depune la misiunea diplomatică sau la oficiul consular de carieră al României din țara unde a fost făcută înregistrarea în prealabil.

În toate cazurile, în baza documentelor prezentate, dacă se va stabili că solicitantul este cetățean român și nu a mai solicitat transcrierea sau reconstituirea documentului în registrele de stare civilă române (coform declarației pe proprie răspundere), după verificarea și înregistrarea cererii, se va întocmi actul de stare civilă, iar originalul certificatului de stare civila, pe care se va efectua mențiunea că a fost ÎNSCRIS în registrele de stare civilă române, se va restitui solicitantului.

În actele și în certificatele de naștere întocmite pentru copiii născuți în străinătate, începând cu anul 2004, se va înscrie codul numeric personal (C.N.P.) din secvența de coduri repartizată pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiul consular de carieră al României.

 La Ambasadă/Consulate vor fi ÎNSCRISE și certificatele de stare civilă ale cetățenilor români înregistrate la autoritățile canadiene, anterior intrării în vigoare a reglementărilor introduse de Legea nr. 94/2004.

Intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017, care elimină cvasitotalitatea taxelor consulare

31.01.2017

La data de 1 februarie 2017 intră în vigoare Legea nr. 1/2017, care, între altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate …

Anunț: Activarea sistemului de servicii consulare online (SIMISC)

07.07.2016

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Departamentului Consular din MAE, a început implementarea Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat…

Creația muzicală românească reprezentată în concertul ”Women of Note” - un tribut adus femeilor compozitor europene

10.03.2017

Ambasada României, alături de alte ambasade și centre culturale din statele membre UE și Delegația UE în Canada a marcat Ziua Internațională a Femeii…

Eveniment de marcare a predării, de către România, a Președinției IHRA

08.03.2017

Luni 6 martie 2017, Ambasada României la Ottawa a găzduit un eveniment de marcare a încheierii mandatului României ca Președinte al Alianței…