Actualitatea ambasadei

Înmânarea unor distincții conferite de către Președintele României

În data de 7 decembrie, însărcinatul cu afaceri a.i. al României în Canada, Bogdan Mănoiu, a înmânat, în cadrul unei ceremonii organizate la Consulatul General al României la Toronto, distincțiile conferite de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, unor membri marcanți, persoane fizice și entități juridice, ai comunității de cadre didactice care predau limba română în regiunea metropolitană Toronto.

Astfel, în semn de recunoaștere pentru activitatea neobosită în serviciul păstrării identității culturale și lingvistice naționale în rândul comunității românești din regiunea metropolitană Toronto, doamna profesor Minodora Grigorescu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea Culturii”, iar școala din Milne Valley, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E „Patrimoniul cultural național”. Reamintim că și doamnei profesor Livia Popa, care activează tot în zona metropolitană Toronto, i-a fost acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea Culturii”, toate cele trei distincții fiind conferite de șeful statului român cu prilejul Zilei Limbii Române, în baza Decretelor corespunzătoare din 28 august 218. Doamna profesor Popa, participant la ceremonia de la Consulatul General al României la Toronto, a primit ordinul care îi era destinat în cadrul unei festivități organizate la Palatul Cotroceni în 30 august.

Toate cele trei distincții constituie expresia de apreciere din partea statului român pentru munca neobosită depusă de-a lungul anilor de doamna profesor Minodora Grigorescu și doamna profesor Livia Popa, precum și de către întreg colectivul de cadre didactice de la școala românească din Milne Valley, pentru formarea intelectuală a generațiilor de copii și adolescenți din comunitățile românești și dezvoltarea atașamentului acestora față de limba română, tradițiile și cultura națiunii din care fac parte.

În cuvântul său, șeful misiunii diplomatice de la Ottawa a remarcat că „Ați fost ambițioși și ați urmărit cu tenacitate obiectivul de a oferi familiilor de români accesul la educație în limba română. Ați reușit să le oferiți copiilor șansa să devină parte a națiunii române și, în același timp, să-i pregătiți pentru viață în societatea canadiană de adopție. Prin munca dumneavoastră, plămădiți și de aici viitorul națiunii noastre”.    

Adresăm și pe această cale calde mulțumiri conducerii și colegilor de la Consulatul General al României la Toronto pentru întreaga disponibilitate și sprijinul acordat în contextul pregătirii și desfășurării ceremoniei de înmânare a distincțiilor conferite de Președintele României.      

Lansarea „Ghidului alegătorului român în străinătate” în contextul alegerilor europarlamentare

19.04.2019

În contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la data de 26 mai 2019, Ministerul Afacerilor Externe lansează „Ghidul alegătorului român din…

Anunt important - Program de lucru cu publicul 26 aprilie - 22 mai 2019

17.04.2019

Vă informăm că în perioada 26 aprilie – 22 mai 2019, Secția Consulară va funcționa în regim de permanență, cu preluarea solicitărilor de…

Organizarea Programului de Tabere „ARC” 2019

15.04.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează cea de-a XI-a ediție a Programului de …