Actualitatea ambasadei

Discursul Dl. Bogdan Mănoiu, Însărcinat cu afaceri a.i., cu ocazia Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri din 1 decembrie 1918

Stimați oaspeți,

Doamnelor și domnilor, bine ați venit!

 

Îmi face o deosebită plăcere să vă întâmpin, împreună cu toți colegii mei, în cadrul Ambasadei României în Canada, un loc pe care îl cunoașteți, mulți dintre dumneavoastră, și pe care sper să-l simțiți primitor. Vă mărturisesc că și eu îl cunosc de ceva timp, deși sunt sosit la Ottawa numai de 1 lună și jumătate. Exact acum 22 de ani, pășeam pentru prima oară în Canada, pentru a începe primul meu post diplomatic din carieră.

Au trecut 4 ani cu iuțeala fulgerului și m-am văzut primind alte însărcinări si, odată cu acestea, decizia de plecare în altă țară și apoi de întoarcere în România. Am păstrat de atunci o amintire foarte plăcută despre locurile pe care le-am cunoscut și, mai ales, despre oamenii pe care i-am întâlnit.

Pe mulți dintre acei oameni minunați îi întâlnesc din nou și mă bucur. Pe alții voi continua să-i revăd cu ochii minții pentru că s-au dus dintre noi. Am avut marele privilegiu s-o cunosc pe doamna Angela Comnene, nora fostului mare diplomat și ministru al afacerilor externe Nicolae Petrescu Comnen, un om de o valoare intelectuală și forță de acțiune incredibile, care a lăsat în moștenire o contribuție la devenirea României de azi încă insuficient cunoscută și prețuită.

Deputat în primul Parlament al României Mari, diplomat sclipitor, inclusiv în calitate de ministru al afacerilor străine în 1938, într-o perioadă extrem de turbulentă politic, în contextul premergător și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mare iubitor de artă și scriitor prolific, Nicolae Petrescu Comnen se înscrie în panteonul figurilor ilustre care au dat, prin statura intelectuală și politică proprie, identitatea statului român în cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. România, dar și Canada, prin intermediul doamnei Angela Comnene, o reprezentantă de marcă a profesiei pe care o îmbrățișase – de istoric de artă -, se pot mândri în egală măsură că includ în patrimoniul lor cultural numele Comnen.

Mai sunt exemple de oameni care pot intra în acest capitol canadian al galeriei de personalități pentru Centenar: ieri, am aflat că bunul meu prieten, domnul Mircea Roman, consulul onorific al României la Moncton, este nepotul unuia dintre delegații Unirii de la Alba Iulia – domnul Dimitrie Roman, bunicul paternal al consulului Mircea Roman, a fost unul din cei 4 membri ai delegației comunei Domașnea (la 20 km de Herculane). Alt exemplu, acum câteva zile am primit o corespondență email la Ambasadă de la o familie care ne anunța, nici mai mult, nici mai puțin, că dorește să doneze statului român o cutie cu peste 300 de documente și fotografii de arhivă care privesc momente din viața domnului dr. Benjamin Young, medic dentist, care a fost, se pare, dentistul Regelui Carol I în perioada 1870-1911. Vă imaginați că este vorba de o comoară arhivistică.

Despre momente istorice similare vorbește filmul realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES intitulat Marea Unire – România, la 100 de ani. În același fel, deși în moduri diferite de exprimare artistică, vorbește (între ghilimele) expoziția România: Evoluție. Filmul rulează pe televizorul din spatele meu, iar expoziția este cuprinsă în cele două bannere de mari dimensiuni din stânga și dreapta mea. Un alt treilea banner se află la etajul de deasupra. Le-am montat pentru dumneavoastră.

Este o seară specială într-un an cu totul special sub aspect istoric. Vă invit din toată inima să vă simțiți bine și să începeți să considerați că locul în care vă aflați este aici pentru a vă primi.

La mulți ani, România! La mulți ani, români! Vă doresc sănătate și, pentru că se apropie sfârșitul de an, Crăciun fericit și un An Nou 2019 plin de împliniri! La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sf. Andrei, Ocrotitorul României!

Vă mulțumesc.

Ghid privind rezidența fiscală a persoanelor fizice

25.04.2019

În cadrul demersurilor de informare a cetățenilor români care se află temporar/permanent în străinătate, Agenția Națională de Administrare Fiscală…

Alegeri pentru Presedintele Romaniei 2019

30.08.2019

Având în vedere modificările recente ale legislației electorale române, în special prevederile art.II, punctul 3 din Legea 148/2019, Ambasada…

ANUNT - Alegeri pentru Președintele României 2019

17.09.2019

Actele de identitate, valabile în ziua votării, pe baza cărora se poate vota pentru alegerea Președintelui României în noiembrie 2019 sunt: Car…

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE

10.10.2019

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE ALEGERILE PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI DIN ANUL 2019 - Material informativ- …